сряда, 22 август 2012 г.

ДАВНОСТ НА ПЛАТЕН ОТПУСК


Въпросът с давностният срок на платеният годишен отпуск е дискутиран многократно, но все още има положения, които не са изяснени докрай на повечето работници и служители.

четвъртък, 16 август 2012 г.

ПОЛЗВАНЕ НА БОЛНИЧНИ И ОТПУСК ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ


На всеки работещ се е случвало да ползва отпуск за временна неработоспособнист или отпуск за бременност и раждане. Този вид отпуски са уредени в  чл. 162 – чл. 164 от Кодекса на труда. Отпускът при временна неработоспособност и за бременност и раждане до 135-тия ден се разрешават от здравните органи, които издават болничен лист.

петък, 10 август 2012 г.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ЛИТВА


Основното условие за получаване на право на обезщетения по схемата за социална сигурност в Литва е да бъдете служител или самостоятелно заето лице и да плащате вноски. Съветът на държавния социалноосигурителен фонд и неговите местни клонове ще включат тези лица в социалноосигурителния регистър. Всички клонове на литовската система за социална сигурност са задължителни за служителите, но някои от тях (за пенсии, здравни грижи, майчинство, майчинство (бащинство) и бащинство) са за самостоятелно заети лица.

РАБОТА И ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ


Зачестяват случаите, когато майки, които имат право да ползват обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на малко дете предпочитат да не използват възможността за отпуск, а да се върнат на работа, за да получават по-добри доходи.

петък, 3 август 2012 г.

УСЛОВИЯ ПРИ РАБОТА ПО ВТОРИ ТРУДОВ ДОГОВОР


Правото на работа по втори трудов договор или така нареченото „външно съвместителство“ е регламентирана в Кодекса на труда възможност работникът или служителят да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение. За сключване на втори трудов договор не е необходимо разрешението на работодателят по основно трудово правоотношение (според КТ, действащ до 2001 г.  е необходимо такова съгласие).

четвъртък, 2 август 2012 г.

ЗАПОР ВЪРХУ ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ


Налагането на запор върху трудовото възнаграждение представлява изпълнение на парично вземане, което съдебният изпълнител насочва върху заплата, хонорар или друг вид вземане. С получаването на запорното съобщение работодателят придобива качеството „трето задължено лице“ и е добре да знае как да постъпи при налагане на запор върху трудовото възнаграждение на работник или служител, който е наел на работа.

сряда, 1 август 2012 г.

НОВИ ФОРМУЛЯРИ ЗА ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ В ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Съгласно новите правила на Европейската система за национална сигурност са утвърдени унифицирани формуляри, удостоверяващи периодите на осигуряване в страни членки на ЕС. Това са така наречените „преносими документи“ , които заместват предишните формуляри тип Е. Те се издават от компетентните институции за социална сигурност там,където сте осигурени.

ЗАВРЪЩАНЕ ОТ ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО


С последните промени в Кодекса на труда от 2012 г. законодателят прави допълнения, които касаят работници или служители,  които ползват отпуск за бременност и раждане, отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст или неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.