вторник, 31 юли 2012 г.

ЗАКРИЛА ПРИ УВОЛНЕНИЕ


Закрилата при уволнение e уредена основно в разпоредбата на чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Тази закрила се нарича предварителна, тъй като предхожда извършването на уволнението. В изброените в разпоредбата на чл.333 КТ случаи, уволнението е поставено в зависимост от получаване на предварително разрешение от определен държавен или синдикален орган. Тя е относителна, тъй като може да бъде преодоляна чрез получаване на съгласие отсъответния орган.

петък, 27 юли 2012 г.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ЕСТОНИЯ

Правота на социална сигурност и социална помощ в Естония се основава  предимно на пребиваването, а не на гражданстово 
Естонската система за социална сигурност е структурирана около три схеми за социално осигуряване, зависещи от вноски: пенсионно осигуряване, здравно осигуряване и осигуряване за безработица. Пенсионното и здравното

сряда, 25 юли 2012 г.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР СРУЩУ УГОВОРЕНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Разпоредбата на чл. 331 от КТ дава право на работодателя по своя инициатива писмено да предложи на работника/служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Това е една правна възможност за прекратяване на трудовото правоотношение, при която работникът/ служителят бива обезщетен за това, че ще остане без работа.

вторник, 24 юли 2012 г.

ЗДРАВНИ ГРИЖИ ЗА БЪЛГАРИ, КОИТО ЖИВЕЯТ В ЧУЖБИНА


Съгласно чл. 33 от Закона за здравното осигуряване всички български граждани или граждани на друга държава, които са със статут на дългосрочно или постоянно пребаващи, са задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса, т.е. задължени са да правят ежемесечно здравноосигурителни вноски.

понеделник, 23 юли 2012 г.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИЯ ДОГОВОР С ПРЕДИЗВЕСТИЕ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ


Прекратяването на трудовият договор от работодателя с предизвестие при безсрочен трудов договор може да бъде осъществено при хипотезите на чл. 328 от Кодекса на труда.

вторник, 17 юли 2012 г.

ТРУДОВ И ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ

Много хора считат, че трудов и осигурителен стаж са едно и също нещо – но това са две различни понятия от трудовото и осигурително право, които носят различни трудови и осигурителни права.

понеделник, 16 юли 2012 г.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ЛАТВИЯ

    Латвийската схема за социална сигурност се състои от:

·  услуги за грижи, осигуряване за болест, помощи за майчинство и бащинство;

петък, 13 юли 2012 г.

РАБОТА ПО ТРУДОВ ДОГОВОР НА ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Всеки чуждестранен граждани, може да бъде назначен по трудов договор в Република България.  Трудовите и осигурителните отношения на чужденци, наемани на територията на Република България от местни работодатели, се уреждат по условията на българското трудово и осигурително законодателство.

сряда, 11 юли 2012 г.

НЕИЗПЛАТЕНИ ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ

 Правото на труд е прокламирано в Конституцията на Република България. В чл. 16 от КРБ се казва: Трудът се гарантира и защитава от закона. Това конституционно гарантирано право е доразвито в Кодекса на труда, където се регламентира задължението на работодателя да плаща възнаграждение за този труд. Съгласно чл. 128 от КТ работодателят се задължава да плаща уговореното трудово възнаграждение на работниците за положения от тях труд.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ИСПАНИЯ

При първоначално постъпване на пазара на труда в Испания, лицата трябва да се регистрират в социалноосигурителната служба и да се включат към осигурителната схема за професията си.  Това трябва да се случи в рамките на определен срок. Самостоятелно заетите лица трябва да направят това сами; в останалите случаи това е задължение на работодателя.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В АВСТРИЯ

Веднага щом бъдете наети на работа в Австрия, вашият работодател ще предприеме необходимите стъпки, за да ви регистрира за целите на социалната  сигурност. Ще бъдете регистрирани в здравноосигурителен фонд (Krankenkasse), който след това ще уведоми

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ГЪРЦИЯ

Ако работите в Гърция, имате право на същите обезщетения за социална сигурност каквито има всеки гръцки работник (гражданин) и при същите условия.  Членовете на вашето семейство, които живеят в Гърция, могат също да заявят обезщетения при същите условия като членовете на семейството на гръцки работник.

вторник, 10 юли 2012 г.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ГЕРМАНИЯ

Системата за социална сигурност в Германия обхваща пет законово установени типа: Здравно осигуряване, осигуряване за дългосрочни грижи, пенсионно осигуряване, осигуряване за злополука и осигуряване за безработица.

КООРДИНАЦИЯ НА СОЦИАЛНАТА СИГУРНОСТ В ЕС

Координацията на социалната сигурност е система от правила, чиято цел е да улесни трудовата мобилност в рамките на Европейския съюз и на между страните-членки на ЕС и останалия свят. Тази система от правила се развива вече повече от 50

ТРУДОВ ДОГОВОР СЪС СРОК НА ИЗПИТВАНЕ

       Трудовият договор със срок за изпитване е един от видовете трудови договори. Той е уреден в чл. 70 от КТ. Според чл. 70 от КТ, когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа

четвъртък, 5 юли 2012 г.

ПОЛУЧАВАНЕ НА ПЕНСИЯ ОТ САЩ

     За българските граждани, които отговарят на условията да кандидатстват и получават пенсия от Социалното осигуряване на САЩ след необходимия трудов стаж, отпада изискването да пътуват на всеки шест месеца до САЩ, за да не спира изплащането на тяхната пенсия.

БАЩАТА ИМА ПРАВО НА ОТПУСК ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ

При раждане на дете бащата има право на отпуск в размер на 15 календерни дни. Условие за ползването на този отпуск, съгласно чл. 163, ал. 7 от КТ, е майката и бащата да се намират в брак или да живеят в едно домакинство. Отпускът се ползва след писмено заявление до работодателя, като правото за неговото ползване възниква от деня на изписване на детето от лечебното заведение.

ПРАВО НА ОСНОВЕН ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК

Правото на основен платен годишен отпуск е индивидуално и субективно право на всеки работник или служител и се регламентира, както в Конституцията на Република България (чл.48, ал.5), така и в Кодекса на труда - чл.155 от Кодекса на труда (КТ).

САНКЦИИ ЗА НЕПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ

1.     Съгласно чл. 242 и във вр. с чл. 128, т.2 от Кодекса на труда всеки работодател е длъжен да изплаща в установените срокове уговореното възнаграждение на наетите служители за положения труд.  За неспазването на тази разпоредба в чл. 414, ал. 1 от КТ е предвидена санкция в размер от 1 500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случай.

сряда, 4 юли 2012 г.

НАЧАЛО НА ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ

При откриване на фирма и започване на нейната дейност, дори да няма назначени по трудов договор лица, за собственика възниква задължение да се осигурява. Съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 на Кодекса за социално осигуряване лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и

ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ И ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ВЕДОМОСТИ ЗА ЗАПЛАТИ

Задължението на работодателя за издаване на документи е регламентирано в Кодекса на труда, в чл. 128а, и едно от основните задължения на работодателя, наред с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, своевременно изплащане на трудовите възнаграждения и т.н.

вторник, 3 юли 2012 г.

СКЛЮЧВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР

     Съгласно чл. 62, ал.1 от Кодекса на труда, трудовият договор се сключва в писмена форма, като тази формалност е условие за действителност договора. Със сключването на трудовият договор за работодателя възниква задължение да изпрати уведомление до НАП в

ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ, БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ

          Право да ползват обезщетение за временна неработоспособност /болнични/ имат лицата, които са осигурени за „Общо заболяване и майчинство”, при условие, че имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск /КСО - Чл. 40, ал. 1/. Ако лицата нямат навършена 18-годишна възраст изискването за 6 месеца осигурителен стаж не сe прилага.

РИЛА

Там сякаш сетивата започват да работят по нов начин,  гледаш планината  и усещаш вълнение в очакването за среща с нещо непознато.

Езеро Близнака

понеделник, 2 юли 2012 г.

Пирин


Когато за първи път видях това езеро разбрах какво означава да ти спре дъха от красотата, която гледаш! Насладете се на тази гледка!

Рибно езеро